Start der du er




Photo by Zach Reiner on Unsplash

Følg meg, sier Jesus

Hva var det som var så spesielt med Jesus Kristus, og hvorfor velger mennesker å følge ham?

Det må ha vært noe med det Jesus var opptatt av, som gjorde ham attraktiv. De første menneskene som begynte å følge Jesus visste egentlig ikke så mye om han, og de kjente ham ikke. Det var liksom ikke så komplisert. De fulgte med og lærte ham å kjenne etter hvert. Han lærte dem opp, de lærte stadig nytt. De skjønte ikke all verden, de prøvet og feilet. Og de ble forresten kalt kristne først etter hvert, fordi folk syns de lignet på Jesus Kristus.

Vi mennesker har en tendens til å tenke mest på oss selv, og det er krefter i oss som ikke vil det gode.  Det minner en av syndsbekjennelsene i kirken oss om: "Gud, du kjenner oss og elsker oss alle. Vi har gjort deg imot. Vi har glemt deg og det du vil vi skal gjøre. Vi har tenkt mer på oss selv, enn på andre. Tilgi oss for Jesu skyld."

Jesus er opptatt av enkeltmennesker. At hvert menneske er elsket, uansett hvem det er og hvor det kommer fra. Uansett om det er fattig eller rik, uansett hvordan det ser ut. Det demonstreres i hvordan han møtte enkeltmennesker – og gjennom døden og oppstandelsen. Jesus er fremdeles attraktiv. Som forbilde og som frelser.

Følg med, sier Greta Thunberg

Hva har Greta Thunberg med Jesus å gjøre? Hun inspirerer også til å følge etter og til å følge med.

Greta demonstrerer hva hun er opptatt av gjennom skolestreik og sier det hun mener om klima. Og nå virker det som om verden har begynt å lytte. Både fra politisk og religiøst hold. Hun engasjerer flere (unge) mennesker enn noen andre. Det hun er opptatt av, trekker mennesker. Hun er blitt en ledestjerne.

Hva er du opptatt av? Hvilke saker gjør deg engasjert og levende? Hva gjør deg glad, og hva gjør deg irritert og kanskje til og med rasende? Øv deg på å uttrykke hva som er viktigst for deg. Når vi gjør det, tror jeg veien blir kortere til utgjøre en forskjell for godhet. Enten stort eller smått. Når vi blir vant til å artikulere det gode, blir vi vant til å leve det ut. Vi kan ikke gjøre alt for alle, men noe for noen.

Lykke til med å utforske verdiene dine. Det hjelper med gode forbilder, enten det er Jesus eller Greta, eller helt andre forbilder.

Jeg tror spesielt unge folk liker å bli utfordret til å utgjøre en forskjell med sine liv. Vi kan utfordre hverandre til å utgjøre en forskjell for andre, for godhets skyld. Enten i nabolaget, på jobb, skole, eller ute i verden. Ta hele deg og din personlighet på alvor. Aksepter dine begrensninger og muligheter.

Start der du er. Lev ut godhet.

Kommentarer