Syv veier til Gud




På onsdag var jeg på et seminar med jobb som inspirerte meg, det vil jeg dele med deg. Overskriften var “Syv veier til Gud”, inspirert av den amerikanske pastoren Bill Hybels. Min presentasjon her er ikke uttømmende og noen av punktene virker kanskje litt enkle og bombastiske. Det får være. Kanskje teksten kan bety noe for deg allikevel. Hvis du vil vite mer kan du lese boken “Modig lederskap” av Bill Hybels og “Sacred pathways” av Gary L. Thomas.

Har du noen gang følt at du ikke er kristen nok? Sammenligner du deg med andre?

Vi mennesker har ulik personlighet. Både jeg og kona fikk resultatet INFJ (advokaten) i en personlighetstest. Selv om vi i henhold til resultatet skal være samme personlighetstype og temmelig like, er vi nokså ulike. En liten fun fact om oss: Når vi går tur fascineres jeg av hus og kona av natur. Vi legger merke til ulike ting.

At vi mennesker er forskjellige, påvirker hvordan vi opplever Guds nærvær og åndelig vekst. Det ligger i vår natur å sammenligne oss med andre, og det er slett ikke uvanlig å føle seg annerledes og utenfor. Spesielt i menighet skaper vi lett forventninger til hvordan livet skal leves. Mange ganger klarer vi ikke å leve opp til idealene som framsettes. Vi kjenner på utenforskap, og når det skjer, kan det være fint å snakke om det. “Syv veier til Gud” kan være en god måte å starte en slik samtale, der vi snakker åpent om hvordan vi opplever Gud. 

Kanskje du kjenner deg best igjen i veier som det ikke blir snakket om i din menighet og i din familie. Da må det være frigjørende å se at det finnes andre legitime måter å oppleve Gud på. 
Kanskje du ikke er så unormal allikevel og klarer å sette mer pris på deg selv etter å ha lest om Syv veier til Gud:

1. Intellektuell – å lære om Gud
Du trekkes mot Gud når du er i stand til å lære mer om Ham. Å studere bibel og teologi ligger naturlig for deg. Du har liten tålmodighet med emosjonelle tilnærminger til Gud. Du er en tenker. Du irriterer deg over alle selvfølgelighetene når folk snakker om tro.
Styrke: Du er en disiplinert student og du trenger å lære nye ting for egen vekst og utvikling.
Advarsel: Ikke glem kjærligheten.
Å strekke seg: Du kan delta på samlinger med tilbedelse og bønn.

2. Tjenester – viktig å ha en rolle
Det er lettest for deg å oppleve Gud når du hjelper andre. Du ser stadig etter ting du kan hjelpe til med og du trenger ikke en gang å bli spurt.
Styrke: Å være hjelpsom.
Advarsel: Ikke bli irritert over at andre ikke er like hjelpsomme som deg.
Å strekke seg: Lær deg å motta hjelp. 

3. Den relasjonelle veien – folk = energi
Du opplever åndelig vekst gjennom gode relasjoner. Både grupper og fellessamlinger er viktige for deg. Å være sammen med folk gir deg energi jo flere, dess bedre. Du liker ikke å være alene og du opplever oftest at Gud snakker til deg gjennom andre.
Styrke: Flink til å få andre med.
Advarsel: Pass på faren for overfladiskhet med så mange relasjoner. Dype vennskap er også viktig. 
Å strekke seg: Søk stillheten, be og studer alene.

4. Tilbedelsens vei – tilbedelse, lovsang og salmer
Du elsker å lovsynge, både når du har det godt og når du er nedfor. Du får ikke nok av lovsanger, og ønsker deg alltid en til.
Styrke: Du kan frimodig tilbe når og hvor du måtte ønske.
Advarsel: Ikke døm de som ikke er så uttrykksfulle i tilbedelsen som deg selv. Ikke dyrk en spesiell følelse og opplevelse av Guds nærvær. Det er en fare for at det er følelsen og ikke Gud som blir tilbedt.
Å strekke seg: Ta deg tid til å lese og studere.


5. Handlingens vei - målbevisst
Du vet hva du vil og du arbeider utrettelig for å oppnå målet. Du er gjerne en leder som har en sterk driv for en visjon. Utfordringer gir deg energi. Det finnes ikke problemer, bare utfordringer. 
Du liker å få fram det beste hos andre.
Styrke: Liker å oppnå store ting
Advarsel: Du er disponert for å kjøre over folk og redusere andre til brikker i et spill, på grunn av ditt tydelige fokus på målet.
Å strekke seg: Skaff deg balanse i livet ved å gire ned iblant og finne roen alene i bønn og ettertanke. Du kan øve deg på en mer reflekterende livsstil, for eksempel ved å skrive dagbok.

6. Den kontemplative veien – fred og ro
Du elsker tid alene, uten å bli avbrutt. Gud er nærmest når alle forstyrrelser er fjernet. Du kan be lenge uten å bli trett.
Styrke: Evne til refleksjon. Ikke kritiser deg selv for hva du ikke er. Stol på intuisjonen din.
Advarsel: Ikke trekk deg inn i din indre verden på bekostning av venner.
Å strekke seg: Sørg for at du er aktivt med i ulike oppgaver og tjenester. Bruk gjerne tid med personer som er handlingsorienterte. Dere har mye å lære av hverandre.

7. Naturen – Gud i skaperverket
Du er erfarer Gud i skaperverket og gjennom å være ute i naturen, det fornyer deg. Når du er ute i naturen, føler du deg levende og kreativ.
Styrke: Prioriter å bruke tid utendørs. Planlegg reiser og utflukter, la det bli en naturlig del av din livsrytme. Du har et blikk for det vakre. Gjør det vakkert rundt deg, det vil gjøre godt både for deg og for andre. 
Advarsel: Du ser det vakre i naturen men ikke i mennesker. Naturen kan bli en flukt fra vanskelige relasjoner.
Å strekke seg: Delta, selv om du synes omgivelsene er mindre vakre.


Din åndelige vei
Hva kjente du deg best igjen i, var det én eller to veier som utpekte seg, eller to veier som du absolutt ikke kjente deg igjen i? Eller var det litt forvirrende, for du kjente deg litt igjen i alt. For noen lesere vil det nok være veldig tydelig hva som utmerker seg som deres veier, og det føles deilig bekreftende. For andre er en slik selvbevisst refleksjon vanskelig å ta, det vil kreve øvelse. Uansett håper jeg at denne bloggposten på en eller annen måte ga deg noe konstruktivt, som du kan ta med deg videre i livet. 


Kommentarer